Orașul Copiilor logo

Clasa pregatitoare, o noua provocare pentru copii si parinti

Clasa pregatitoare, o noua provocare pentru copii si parinti

Introducerea obligativitatii grupei pregatitoare derulata în cadrul învatamântului primar a starnit multe controverse. În timp ce autorii legii aduc ca argumente formarea timpurie a copiilor în contextul în care noile generatii deprind abilitati de la vârste din ce în ce mai fragede, pe de alta parte, parintii si sindicalistii au contestat acest proiect, facand referiri la baza materiala si didactica si calificarea personalului. Cei mai multi sustin ca sistemul actual de invatamant nu este pregatit pentru introducerea clasei pregatitoare.

Ce vor invata elevii clasei pregatitioare?

Programul zilnic este de patru ore, copiii nu vor primi note, ci buline, si vor învata prin joc. Curricula cuprinde programe pentru noua discipline: comunicare în limba româna, educatie pentru societate, matematica si explorarea mediului, muzica si miscare, educatie fizica si sport, tehnologii de informare si comunicare (jocul cu calculatorul), arte vizuale si lucru manual, dezvoltare personala, religie.

“Actuala programa intentioneaza sa aseze în centrul preocuparilor cadrului didactic (si ale parintilor) dezvoltarea capacitatii copilului de a-si comunica propriile idei, opinii, gânduri si sentimente, într-un mod accesibil. Se urmareste apropierea copiilor de lumea cartilor, de mijloacele de informare si nu în ultimul rând de ceilalti copii”, precizeaza MECTS.

Grupa pregatitoare facea parte din invatamantul prescolar, gradinita, oferind un program prelungit, ora de somn, conditii adecvate varstei copiilor. Desi nu vor avea teme, elevii clasei pregatitoare vor avea un program de patru ore zilnic, vor sta in bancute si nu vor mai beneficia de joaca si activitatile in are liber de la gradinita. Pe de alta parte, aceasta modificare in sistemul de invatamant primar i-a luat prin surprindere pe majoritatea parintilor, care vor fi nevoiti sa faca fata noului program, pana la ora 12.oo. fata de programul prelungit si convenabil al gradinitelor, pana la ora 17-18. Cine ii va lua pe copii de la scoala, cu cine vor sta pana vin parintii acasa?-sunt intrebari din realitatea cu care se vor confrunta multi parinti in toamna.

Cum vor gestiona parintii aceasta situatie? Cum se vor adapta copiii?

In multe orase din tara functioneaza deja centre after school, care ar putea prelua o parte din noii scolari, dar sunt insuficiente fata de numarul considerabil al elevilor clasei pregatitoare. Mai mult, centrele after school se adreseaza in general claselor primare, elevii acestora avand teme si implicit activitati specifice, in timp ce elevii clasei pregatitoare nu vor avea teme. Prin urmare, centrele after school vor fi nevoite sa cunoasca, sa aplice si sa continue programa clasei pregatititoare scolare, incluzand activitati specifice varstei si limbi straine, ateliere de dezvoltare socio-emtionala sau arte plastice si de ce nu, activitati sportive.

 

prof. Melania Socaciu

 

fluturas clasa pregatitoare


Britannia ofera servicii de after-school si cursuri de engleza pentru copiii din clasele I-IV. Este unul dintre primele after school-uri din Cluj, creat ca o alternativa la semi-internatele aglomerate din cadrul scolilor.

Doamna profesoară Melania Socaciu ne vorbește despre teme, învățarea limbii engleze și dificulțățile copiilor din clasele I-IV la BRITANNIA AFTER SCHOOL.

Scris la: 2012-05-28 00:42:10